Barion Pixel
Love2translate logo
Kosár tartalma:
Tétel hozzáadva Tétel frissítve Tétel törölve Tétel nincs raktáron Hibás értéket adott meg

Nincsenek termékek a kosárban.

Ébredés és éberség
Anthony de Mello tanításai

Szerző: Rácz Virág-Lilla
Közzétéve: 2021-05-17
Olvasási idő: ~ 5 perc

A spirituális kereső sokszor olyan kérdéseken tépelődik, hogy vajon mit jelent a sokat emlegetett ébredés és éberség kifejezés? Az Anthony de Mello tanításait tartalmazó könyvcsomagban választ találunk arra, hogy

 • Mit jelent jelen lenni, kapcsolatban lenni önmagammal?
 • Hogyan függ össze a tudatosság a szerelemmel és szeretettel, az igazság az emberi természettel, a tekintély a neveléssel és a lelkiséggel?
 • Mit keres az abszurd humor a lelki életben?
 • Mi az összefüggés a keresztény, a zen, a hasszidi, az orosz, a kínai, a hindu és a szúfi szellemiség között?
 • Mit jelent szeretettel viszonyulni a világhoz és az élethez, hogyan lehet jól szeretni, és miként nyilvánul meg az őszinte szeretet?
 • Milyen forrás fakad a lelkünkből?

Kinek ajánljuk az Anthony de Mello tanításait felölelő Ébredés és éberség könyvcsomagot?

 • Annak, aki már ismeri és kedveli Anthony de Mello jezsuita szerzetest, lelki vezetőt, pszichoterapeutát és írót,
 • de azok számára is, akik esetleg még nem ismerik a szerzőt, viszont a spiritualitás útját választották és útbaigazítást, támpontokat, kapaszkodókat szeretnének.
 • Mindemellett jó szívvel ajánljuk azoknak az olvasóknak is, akik lelkiségre vágynak, belefáradtak a mindennapokat uraló materialista értékrend kényszereibe, és szeretnének kissé fellélegezni, lelki és szellemi táplálékhoz jutni.
 • Azok számára is örömet fog okozni, akik egyszerűen csak megerősítésre vágynak, hogy a világ valóban nem pusztán annyi, amennyit a modern világrend leggyakrabban látni enged.

Az Anthony de Mello tanításait tartalmazó könyvcsomag köteteit bátran lehet bármilyen sorrendben olvasni, az alább javasolt „útvonal” pusztán ötlet, javaslat.

 1. Hallgass a szívedre – ez az egészen rövid, mindössze tizenhat oldalas kis füzet kiváló az elinduláshoz.

Fő témája ugyanis a felébredés, és a tudatos jelenlét megtapasztalása. Mit jelent jelen lenni, mit jelent kapcsolatban lenni önmagammal? Naponta találkozunk a kifejezéssel, ám ez még korántsem jelenti, hogy valóban értjük, miről van szó. Az itt olvasható néhány történet megindító érzékenységgel és pontossággal tárja elénk a „kapcsolatban lenni önmagammal” valódi jelentését. Anthony de Mello tanításaiban arra is rávezeti az olvasót, hogy tulajdonképpen ez az önmagunkkal való kapcsolódás és tudatos jelenlét a kulcsa a minket körülvevő világ megértésének.

A szívemre hallgatni tulajdonképpen annyit jelent, hogy odafigyelek, engedem, hogy a belső iránytűm vezessen, és az így megélt tudatosság lehetővé teszi, hogy odafigyeljek mindarra, ami engem körülvesz. A szívemre hallgatni nem más, mint odafigyelni és nem robotpilótán élni az életet. Mindez pedig a legapróbb dolgokkal kezdődik.

 1. Szárnyalás és A szív ébredése – A következő két kötet a korábban említett felébredésnek és jelenlevésnek mintegy kibontása, továbbfejlesztése.

Különböző témák mentén olvashatunk anekdotikus, a keleti filozófiából ismert tanmese jellegű rövid történeteket. Ezek a rövid, ám messzire vezető „csattanóval” záruló történetek olyan kérdéseket járnak körül, mint például a tudatosság, szerelem és szeretet, igazság, emberi természet, tekintély, nevelés és lelkiség – vagyis mindazokat a kérdéseket, amelyek a spiritualitás útján elindult embert óhatatlanul is érdekelni fogják.

 1. Abszurd egypercesek – Ahogy a címből is kiderül, a kötet az előzőekhez hasonlóan anekdotákat tartalmaz, ám ezúttal címek és tartalom nélkül.

A könyv elején elolvashatjuk a szöveg keletkezéstörténetét, ami már önmagában is izgalmas. Aki már ismeri Anthony de Mello tanításait, annak nem fog fennakadást okozni, hogy a kötet látszólag semmiféle „útbaigazítást” nem ad arra, hogy miként is volna érdemes olvasni, noha de Mellótól nem áll távol az olvasó „irányítása”. Ehhez a könyvhöz viszont nem jár sem tartalomjegyzék, sem útmutató. Az olvasó ezúttal csak beleveti magát az abszurd, mindössze pársoros történetekbe – és élvezi azok sodrását. Hamarosan azon kapja magát, hogy útravalóként mindegyre magával viszi őket.

 1. A madár dala – Ennél a kötetnél már nemcsak tartalomjegyzéket, hanem konkrét útbaigazítást is kapunk.

Anthony de Mello tanításai felfedik ugyanis, hogy miként lehet és érdemes olvasni a keresztény, zen, hasszidi, orosz, kínai, hindu és szúfi történeteket. Mindemellett a történetek végén szerepel egy-egy megjegyzés is, amolyan iránymutatóként, hogy miként érdemes olvasni és érteni az adott történetet. Ezek a megjegyzések azonban korántsem korlátozzák az olvasási és megértési lehetőségeket, inkább útjelzőkként működnek.

 1. A szeretet útja – A spirituális úton járó ember életében megkerülhetetlen kérdés, hogy mit jelent szeretettel viszonyulni a világhoz és az élethez.

Hogyan lehet jól szeretni, és miként nyilvánul meg az őszinte szeretet? A kötet ezeket a kérdéseket járja körül mindenféle sallangoktól mentes, egyszerű szövegekkel, amelyek mindegyike a hétköznapokban alkalmazható tanulságokat hordoz magában.

 1. Forrás fakad – Ahogy az alcím is mutatja, Anthony de Mello tanításainak ez a kötete lelkigyakorlatokat tartalmaz, mely lelkigyakorlatokat különböző témák mentén kínálja az olvasónak.

A szerző már a legelején leszögezi, hogy az itt olvasható szövegek elmélyült, értő olvasást feltételeznek, mert a lelkigyakorlatot elvégezni nem csak annyit jelent, hogy elolvassuk a sorokat. Odafigyelést és elmélyülést igénylő szövegekről van szó, amelyek tökéletesen működnek meditációs gyakorlatként. Ezért javasoljuk az Ébredés és éberség csomag e kötetét utoljára, mert az anekdotákon és pársorosokon „megedződött” elme könnyebben befogadja és megérti-megéli az itt olvasható szövegeket.

Az Anthony de Mello tanításait egy csomagba összefoglaló Ébredés és éberség című gyűjteményünk, amelynek bemutatását köszönjük Imre Eszternek, most nagy kedvezménnyel itt vásárolható meg.

A szerzőről: Rácz Virág-Lilla

Mindig érdekeltek az olyan elvont, filozofikus témák, mint az élet értelme, az ember helye és küldetése a világban, a különböző korok és kultúrák világ- és istenfelfogása, szimbólumrendszere, a tudomány és az egyetemes spirituális értékek összehangolása.
A magán- és szakmai életemben történtek egyre inkább abba az irányba tereltek, hogy a keresett és megtalált válaszokat másokkal is megosszam. Így lettem a David R. Hawkins könyvek szerződéses fordítója, így született meg a Love2translate Kiadó és webkönyvesbolt, amely ezeknek a könyveknek a kiadója és forgalmazója.

Copyright © 2016 - 2023 Love2translate.com
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram