Szeretetkönyv-csomag – nem csak Valentin napra

Februárban ünnepeltük a Valentin napot és a házasság hetét – de ha nem is mindenki ünnepli, mindenképp számon tartjuk ezeket az alkalmakat. Ennek örömére állítottuk össze akciós szeretetkönyv-csomagunkat, melynek minden darabja az év bármely szakaszában bátran olvasható.

Párkapcsolati nehézségek

Ha arról kérdeznénk a magánpraxisban dolgozó pszichológusokat és terapeutákat, hogy pácienseik milyen kérdésekkel, problémákkal fordulnak hozzájuk a leggyakrabban, a párkapcsolati nehézségek minden bizonnyal a lista élén szerepelnének. Vagy azért, mert az ember mindegyre rossz párkapcsolatokba bonyolódik, vagy azért, mert eleve nem sikerül kialakítania tartós kapcsolatot, vagy az elején mindent rózsaszín köd borít, de miután ez szertefoszlik, minden elromlani látszik, és ott van a rengeteg megcsalás, hűtlenség. Nem igazán van olyan nemzedék, ahol ne sokasodtak és súlyosbodtak volna a párkapcsolati, házasságbéli problémák, és ennek talán két fő oka van. Röviden és tömören azt mondhatnánk, hogy az embereknek a szeretetről-szerelemről, valamint a saját magukról kialakított képe és az önismeret hiánya áll ezen kapcsolódási nehézségek mögött.

A szerelmet ma végcélként képzeljük el.

Ennek oka nem kis részben a temérdek popkulturális termék, ami azt súgja, hogy az ember csupán addig csetlik-botlik, amíg megtalálja az „igazit”, ám amint ez megtörténik, kiteljesedett az élet, és az illető révbe ért. Ez két síkon is nagyon téves. Egyrészt azért, mert a kapcsolat kialakulásával veszi csak kezdetét az igazi munka. Másrészt a párkapcsolati egyensúly nem késztermék, amit az ember egy mozdulattal megszerez, és utána csak élvezi a gyümölcseit. Arról nem is beszélve, hogy nem létezik olyan, hogy „az igazi”. Olyan van, hogy két ember megismerkedik, kedveli egymást, és ha úgy érzik, hogy képesek egymást elfogadni és szeretni, az alapvető értékrendjük azonos, és körülbelül ugyanazt szeretnék az élettől, akkor eldöntik, hogy összekötik az életüket. Itt kezdődik a munka, amely által a felek egymás „igazijává” válhatnak.

Szerelmi házasság vagy előre elrendezett házasság?

Érdekes, hogy azokban a kultúrákban, ahol az emberek előre elrendezett házasságokban élnek, sokkal erősebb kapcsolatok jellemzőek, mint nálunk, a szabad Nyugaton, ahol tetszés szerint váltogatjuk partnereinket. Egyszer egy interjúban egy ilyen pár beszélt, és elmondták, hogy a kapcsolatuk azért erős és tartalmas még évtizedek múltán is, mert megtanulták, hogy hogyan kell szeretni a másikat. Ez pedig rengeteg időt, odaadást, és természetesen hűséget, elköteleződést feltételez. Tulajdonképpen egy érési folyamat az, amely által az ember megismeri saját magát, és kialakít egy egészséges szerelem- és szeretetképet. Ez az érés pedig egyre kevésbé természetes, egyre kevésbé jön magától  értetődő módon az emberek életében. Ezért (is) vannak tele a pszichológusok és terapeuták rendelői, és ezért az elhamarkodott válások, vagy akár a házasságkötéstől való ódzkodás.

Milyen az egészséges szeretet-kép?

A szeretetkönyv-csomag ebben az elmélyülésben hivatott segíteni az olvasónak: kialakítani egy élhető, egészséges szeretet-képet, ami szükségképpen a világ és a saját magunk megismerésén keresztül vezet. Szolgálhatnak ezek a könyvek felkészülésként is: ha már „igaziról” álmodozunk, akkor abban segíthetnek ezek a könyvek, hogy megtanuljunk mi magunk „igazivá” válni, méltóvá és éretté egy egészséges párkapcsolatra. De mindenképp hasznosak ezek az olvasmányok a már párkapcsolatban, házasságban élők számára is, mert támpontok és bátorítások azon az úton, amelyen két ember folyamatosan tanulja szeretni egymást. Úgy gondolom, hogy adott esetben megtartó erőként is szolgálhatnak párkapcsolati hullámvölgyekben.

A szeretetkönyv-csomag minden kötete sajátos megközelítést képvisel.

Egymástól eltérőeket, de mégis nagyon közel állnak egymáshoz és úgy is lehet olvasni őket, mint egymásra épülő szövegeket.

Hawkins Isten jelenlétének felfedezése

Ezt a kötetet úgy lehetne összefoglalni, mint az önátadás és megértés, Isten jelenlétének a felfedezése és megélése. Ez amolyan első lépés az úton, minden továbbinak az alapja és a kontextusa egyben. Megélni Isten jelenlétét és azt, hogy a világ része vagyok, de nem azonosulok azzal, és tudom, hogy semmi nem azért van jelen, hogy az én eszközöm legyen, már egy óriási és nagyon fontos lépés az egészséges párkapcsolati mentalitás felé.

A könyv első felében elméletibb jellegű írásokat olvashatunk, míg a másodikban kérdés-válasz formájában bemutatott beszélgetéseket és „gyakorlatibb” jellegű szövegeket, amelyek mind nagyon azonosulhatók és befogadhatók a kereső számára. Ezek a szövegek azt segítik, hogy az ember megismerje az Isten természetét, ugyanakkor a saját személyes helyét is a világban, és az ahhoz való viszonyát.

Hoffmann Gergely két könyve is bekerült a csomagba, A végtelen egyszerű és A végtelen üzenetei.

Ennek a csomagon belüli mini-csomagnak az az érdekessége, hogy míg az első, A végtelen egyszerű című könyv inkább magányos olvasmány, addig a másik játékos formában, kettesben is olvasható. Az előbbi remek olvasmány az olyan embernek, aki kíváncsi természetű és folyton kérdéseket tesz fel: a könyv ugyanis a végtelen kérdésétől indul és az ember tudatáig és érzelmi világáig halad egy rendkívül izgalmas, kérdésekkel teli úton, amely ablakot nyit úgy a világ, mint önmagunk megismerésére. A végtelen üzenetei pedig egy 48 kártyát tartalmazó könyv, mely ebben a játékos formában hivatott segíteni az intuíciót és a bölcsességet, miközben egy történet is lassan körvonalazódik. Egyedül is izgalmas játék-olvasmány, és párban is nagyon hasznos.

Anthony de Mello A szeretet útja című könyvecskéjének nagy előnye:

az ember bárhová magával viheti, mivel akár a zsebében is elfér. Rövid, igen velős elmélkedéseket tartalmaz, amelyekből csipegethet a szellem és a lélek. Érdemes elolvasni egyet reggel és egyet este, lefekvés előtt, vagy akár nap közben, ha az ember szánna pár percet arra, hogy elcsendesedjen a napi zsongásban. Az egyes szövegrészeket lehet, sőt ajánlott meditációs gyakorlatként is használni.  Mindemellett pedig ezeket a szövegeket is érdemes lehet egymásnak felolvasni.

A szeretetkönyv-csomag utolsó két darabja a líraibb lelkek nagy kedvence lesz…

…mindazonáltal nem csak nekik lehet hasznos. A két verses kötet, Weöres Sándor Szerelmes verseim, valamint Puskás Attila Lélekgyöngyök című kötete remek kiegészítője és feldolgozása a korábbi kötetekben is vizsgált témáknak: a szerelem és önmagunk, valamint érzelmi világunk megismeréséhez biztosítanak olykor könnyed, máskor talányos rímes terepet.

Rendelje meg akciós szeretetkönyv-csomagunkat még ma. Ide kattintson.

Imre Eszter