Barion Pixel
Love2translate logo
Conținutul coșului:
Tétel hozzáadva Tétel frissítve Tétel törölve Tétel nincs raktáron Hibás értéket adott meg

Niciun produs în coș.

Weöres Sándor:
Füves könyv

6,64 $

Alegeți o monedă de plată

A Füves könyvben a szerző életvezetési tanácsai, filozófiai lírájának tömör összefoglalásai találhatók: teljes költemények éppen úgy, mint vers- illetve prózarészletek.
A Weöres Centenáriumi Év alkalmából kiadott könyv bepillantást enged Weöres Sándor „tanításaiba”: nincsenek hősök és nemes eszmék az ember nélkül.

 

Alegeți o monedă de plată

Stoc epuizat

Livrare în țară și în străinătate
Timp de returnare 15 zile fără întrebări
Cumpărături sigure 100%

Descriere

A Füves könyv című kötet Weöres Sándor halála után készült. E válogatás a költő komoly, sokszor kérlelhetetlenül ítélkező moralista, filozófiai jellegű gondolatait, figyelmeztetéseit, sőt jövendöléseit vonultatja föl, amelyek a filozófiai fölkészültségéről, intuitív képességéről és formaművészetéről egyaránt nevezetes szerző miniatűrjeiből, epigrammáiból, szonettjeiből, hosszabb verseiből származnak.

A Füves könyv betekintést nyújt Weöres Sándor sztoikus-humánus világnézetébe, amelynek uralkodó elvei Lao Ce, Montaigne és Pascal bölcseletét követik. Találunk benne gondolatokat a lét szépségről és rútságáról, az ember nagy lelki lehetőségeiről és gyarlóságairól, olvashatunk a könyvben sötét próféciákat, de a sátáni minőséggel szembehelyezkedő, himnikusan elragadtatott vallomásokat is az isteni tökéletességről.

A breviáriumhoz hasonló Füves könyv Orosz István grafikáival jelent meg

amelyek elsősorban az ironikus felhangú epigrammákhoz és aforizmákhoz illenek kiválóan. A költőéhez hasonló látásmódja új valóságot teremt, és a megszokottól merőben eltérő képet mutat a világról.

Alföldy Jenő irodalomtörténész szerint a Füves könyv megtanítja nekünk, „hogy az érzelmeket nem helyettesítheti a giccsekből áradó érzelgősség. Isten mindig jobban ismeri az embert, mint viszont. Az ember legfontosabb képessége nem a technikai csodákban rejlik, hanem a szeretet, a szépségre való fogékonyság és az őszinte ítélet az, mindenekelőtt önmagunkról. Megtanulhatjuk a nagy sztoikustól és epikureistától, hogy szeressük sorsunkat. A boldogság – amellyel a filozófia nemigen boldogul – nem csupán állapot, nemcsak szerelmi beteljesülés – bár talán az is. Inkább ráhangolódás a külső és belső világ folytonosan mozgó, mindegyre változó természetére. Annak tudatosítása, hogy mi érdemes a figyelmünkre és mi nem, s hogy milyen dolgot ad nekünk ez a folytonos külső-belső változás. A fontoskodásnál sokkal „fontosabb” a nyugalom és a béke.”

Informații suplimentare

Greutate: 0,209 kg
Dimensiuni: 19 × 11,5 × 1,5 cm
Editură:

Helikon, 2015

Traducător:

Steinert Ágota

Tip legare:

Cérnafűzött, keménytáblás, védőborítóval

Număr pagini:

140 pagini

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Weöres Sándor:
Füves könyv”
SKU: 038 Categorie: Etichetă:

ONLINE HAWKINS

În administrarea Rácz-Virág Lilla, traducător oficial al lucrărilor (cărților) lui Hawkins

Alăturați-vă întâlnirilor noastre săptămânale live pe Facebook

Minden második szerdán este 19 órától
(magyar idő szerint 18 órától)
az Online Hawkins – Marosvásárhely Facebook-csoportban tematikus élő videotalálkozót tartunk Hawkins tanításairól, könyveiről, gondolatairól.
Az élő adás kapcsolódási linkje a találkozó napján,
a Facebook-csoport hírfolyamában
Copyright © 2016 - 2023 Love2translate.com
cross